Igår kom Caroline Stenback från Skånska Dagbladet för att göra ett reportage. Det blev härliga samtal i köket samtidigt som jag lagade påskmat.
Nästa vecka kommer reportaget och jag bjuder på recept och inspiration till påskbuffén!
Igår kom Caroline Stenback från Skånska Dagbladet för att göra ett reportage. Det blev härliga samtal i köket samtidigt som jag lagade påskmat.
Nästa vecka kommer reportaget och jag bjuder på recept och inspiration till påskbuffén!
Här kommer receptet ifrån jakt- och skogavsnittet, där mitt lag med Filip, Anna och Fredrik.
Idag ville jag äta mycket grönsaker. Kollade vad som fanns i kylen. Rödbetor, halv butternutpumpa, fjärdedels rotselleri och lite trött pak choi. Hmm! In i ugnen med det mesta! Lite lax med bara lite vitlök och salt och sedan eftersteka pak choi k det spadet, mums!
Fredagens ostbricka lämnade efter sig lite chevre och med ett par skedar creme fraiche och en nypa salt blev serven god kräm till middagen.
Total succé i familjen!
Här kommer min Minestrone som vann juryns hjärta och smaklökar!
Cesarsallad sägs ha uppfunnits på 20-talet av den italiensk-amerikanske Cesar Cardini. Efter en intensiv dag med en massa gäster på restaurangen Cesars Place i Mexico fick han ta vad som fanns i kylen. Han svängde ihop en majonnäsinspirerad sås med krutonger och parmesan, la det i ett romansalladsblad och vips kom den berömda salladen till!
I programmet Sveriges Mästerkock valde jag, för några veckor sedan, att göra en Ceasarsallad med ett stänk av mexikanska smak och influenser. Jag valde att lägga till tomater, avocado, lime och olika slags chili!
Cesarsallad Caramba
4 portioner
Tid: 60 minuter
Ingredienser
Kycklingfilé
2 kycklingfiléer
1 msk HP
1 tsk olivolja
salt
peppar
Krutonger
2 brödskivor
1 vitlöksklyfta
olivolja
Salladsdressing
2 ekologiska ägg
1 vitlöksklyfta
2 st sardeller i olja
1 finhackad chili
1 krm finhackad habanero
2 dl rapsolja
1 dl olivolja
150 gr riven parmesan
1 tsk HP
3 msk rödvinsvinäger/citron
en nypa salt
en nypa peppar
2 romansalladshuvuden
½ rödlök
1 tomat
1 avocado
Tillagning:
Kycklingen
Salta och peppra kycklingen och pensla dem med HP. Stek kycklingen i het panna med olivolja. Vänd när kycklingen fått fin färg. Sänk värmen och lägg på ett lock och efterstek ca 15 min eller tills kycklingen uppnått 65 grader.
Krutonger
Använd gärna gamla brödskivor (eller rosta nya, om du inte har gamla). Skala och dela en vitlöksklyfta och gnugga in brödskivorna med vitlöken.
Skär av kanterna och skär brödskivorna i 1 cm stora kuber. Stek kuberna i olivolja tills de fått fin gyllenbrun färg.
Salladsdressingen
Koka upp vatten till äggen. Lägg i äggen när det kokar, men ta genast av kastrullen från plattan och låt äggen ligga i 1 min. Ta upp dem från vattnet, skölj och gröp ur ägget i en skål.
Finhacka vitlök, sardeller, chili och habanero.
Vispa äggen, blanda i HP, häll droppvis i oljorna och vispa kraftigt (man kan använda en stavmixer) till en rätt så tjock sås (inte så tjock som majonnäs). Blanda ner vitlök, sardeller, chili, habanero, vinäger och eventuellt lite citron, den rivna parmesanen. Smaka av och salta och peppra efter smak och tycke.
Uppläggning
Finhacka tomaterna och avocadon. Skär rödlöken i fint strimlade halvmånar.
Plocka ur de fina, innersta bladen från romansalladen. Skölj och torka noggrant.
Lägg upp salladsbladen som båtar på en tallrik eller ett fat. Fyll bladen med tomat, avocado, fint strimlad kycklingfilé och droppa dressingen över det hela. Lägg några krutongen och rödlöksstrimlor på toppen.
Min man vet verkligen vad jag tycker om. När jag kommer hem är hela fredagskvällen fixad med mina favoriter; ostron, räkor, varmrökt lax, serrano och cava.
Det har varit en intensiv vecka med inskolning av de minsta killarna, riktigt tuff förkylning och lite jobb på det. Men dagens arbete var en riktig höjdare! Två grupper i hemkunskap på Malmö Montessori, en som lagade potatisbullar (hemgjort ströbröd) med fläsk, rårivna morötter och rårörda lingon och en grupp som gjorde potatisklyftor i ugnen med bearnaise. Alla var så otroligt duktiga! Nu känns det skönt att ta lite ledigt!
Igår lagade Gröna laget: Filip Poon och jag en majskyckling som tog oss till toppen i första lagtävlingen i Sveriges Mästerkock.
Här kommer receptet som kan inspirera helgens matlagning.
Att kasta mat är en synd!
Det är synd att inte ta hand om små goda bitar som kan återanvändas i en underbar gryta, en soppa eller som igår; i en kryddig pyttipanna!
Två dagar tidigare hade vi ätit lammkotletter och dagen innan dess tagit några korvar till lunch. Eftersom några gillar heta chorizos och några tjocka lunchkorvar, var det det som blandades ner i pytten.
Den fasta ekologiska bintjen tärnar jag, utan att skala, kokar lätt i saltat vatten innan jag steker den med gul lök.
Sen serveras det med ett stekt ägg, sallad och hemkokta rödbetor!
Välkomna in på min hemsida! www.lindaletelierhansson.se