Cesarsallad

Cesarsallad sägs ha uppfunnits på 20-talet av den italiensk-amerikanske Cesar Cardini. Efter en intensiv dag med en massa gäster på restaurangen Cesars Place i Mexico fick han ta vad som fanns i kylen. Han svängde ihop en majonnäsinspirerad sås med krutonger och parmesan, la det i ett romansalladsblad och vips kom den berömda salladen till!

I programmet Sveriges Mästerkock valde jag, för några veckor sedan, att göra en Ceasarsallad med ett stänk av mexikanska smak och influenser. Jag valde att lägga till tomater, avocado, lime och olika slags chili!

Cesarsallad Caramba

4 portioner
Tid: 60 minuter

Ingredienser

Kycklingfilé

2 kycklingfiléer
1 msk HP
1 tsk olivolja
salt
peppar

Krutonger

2 brödskivor
1 vitlöksklyfta
olivolja

Salladsdressing

2 ekologiska ägg
1 vitlöksklyfta
2 st sardeller i olja
1 finhackad chili
1 krm finhackad habanero
2 dl rapsolja
1 dl olivolja
150 gr riven parmesan
1 tsk HP
3 msk rödvinsvinäger/citron
en nypa salt
en nypa peppar

2 romansalladshuvuden
½ rödlök
1 tomat
1 avocado

Tillagning:

Kycklingen
Salta och peppra kycklingen och pensla dem med HP. Stek kycklingen i het panna med olivolja. Vänd när kycklingen fått fin färg. Sänk värmen och lägg på ett lock och efterstek ca 15 min eller tills kycklingen uppnått 65 grader.

Krutonger

Använd gärna gamla brödskivor (eller rosta nya, om du inte har gamla). Skala och dela en vitlöksklyfta och gnugga in brödskivorna med vitlöken.
Skär av kanterna och skär brödskivorna i 1 cm stora kuber. Stek kuberna i olivolja tills de fått fin gyllenbrun färg.

Salladsdressingen
Koka upp vatten till äggen. Lägg i äggen när det kokar, men ta genast av kastrullen från plattan och låt äggen ligga i 1 min. Ta upp dem från vattnet, skölj och gröp ur ägget i en skål.
Finhacka vitlök, sardeller, chili och habanero.
Vispa äggen, blanda i HP, häll droppvis i oljorna och vispa kraftigt (man kan använda en stavmixer) till en rätt så tjock sås (inte så tjock som majonnäs). Blanda ner vitlök, sardeller, chili, habanero, vinäger och eventuellt lite citron, den rivna parmesanen. Smaka av och salta och peppra efter smak och tycke.

Uppläggning

Finhacka tomaterna och avocadon. Skär rödlöken i fint strimlade halvmånar.
Plocka ur de fina, innersta bladen från romansalladen. Skölj och torka noggrant.
Lägg upp salladsbladen som båtar på en tallrik eller ett fat. Fyll bladen med tomat, avocado, fint strimlad kycklingfilé och droppa dressingen över det hela. Lägg några krutongen och rödlöksstrimlor på toppen.

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>